Two hundred architecture students from a Lausanne university designed and built this events pavilion in Zurich, using lengths of timber to create a towering staircase, undulating seating and projection screens.

Conceived by first-year students taking part in Atelier de la Conception de l’Espace (ALICE) – a summer workshop at the École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) – the 240-square-metre structure was erected under an overpass in the Swiss city in less than 10 days.

Tall, vertical “kinetic reeds” add a visual uniformity to the structure, which is made up of multiple sections – including bleachers, storage compartments, staircases, a bar, projection boards and a sound “emitter” that buffers the sound of the trains overhead.

Under the direction of ALICE’s director and project curator, Dieter Dietz and co-director, Daniel Zamarbide, House 2 was built around the concept of collaborative design and construction, and a reflection on the architectural process as a conversation.

“Making the students work out the totality of architectural process is one of our main motivations,” Dietz and Zamarbide told Dezeen.